Thursday, October 16, 2008

SERAI - PROSES PENANAMAN

1. Sistem perparitan.
Parit dengan kedalaman dan keluasan yang sesuai hendaklah dibuat dimana perlu.

2. TALI UNTUK MEMBARIS (LINING).
Lining perlu dibuat dengan jarak 4'x3' yang bertujuan untuk penyusanan tanaman.
Menanam dengan jarak yang betul menghasilkan 3,600 perdu seekar. Atau jika lebih rapay jaraknya maka perdu dihasilkan 10000-15000 rumpun.

3. KERJA MENUGAL BENIH SERAI
Disyorkan setiap perdu ditanam dengan 6 anak benih yang telah dirawat dengan hormon.

4. SIRAMAN
Perlu dilakukan setiap hari selama seminggu jika tidak hujan (cuaca kering)

5. KUANTITI TANAMAN
Biasanya dalam satu ekar, kita dapat menanam lebih kurang 10000-15000 rumpun serai jika hanya tanaman serai diusahakan. Untuk integrasi kita boleh dapat antara 5000 – 8000 rumpun serai seekar.
Serumpun serai pula boleh menghasilkan lebih purata 3 kg serai yang siap proses. (kalau tanah subur, baja cukup kadang2 boleh capai 9kg serumpun)

6. JARAK TANAMAN
Yang disyorkan ialah 3ft x 3ft. Antara baris 3 kaki dan antara rumpun 3 kaki. (kalau nak kemas buatlah 3 x 4 kaki) Kalau kita tanam diladang getah, pastikan ada jarak 3-4 kaki dari anak pokok getah.

7. PECAHAN PLOT
Sebelum mula menanam, pastikan dulu plot2 yg ada untuk ditanam serai, kalau boleh tiap 1@ 2 ekar dimasukkan sebagai 1 plot. Ini untuk memudahkan pengurusan nanti. Saya rasa yang sesuai kita buat begini. 2 ekar 1 plot.
Jadi untuk mendapatkan hasil tiap-tiap bulan, maka kita perlu buat plot2 tersebut dan menanam pada masa yang berlainan bagi tiap plot, misalnya selang 2 bulan

8. BAJAK DAN ROTOR
Ada pokok-pokok renek, tolaklah dahulu dengan JCB (backhoe) kosnya dalam RM300 sehari, dah bersih barulah dibajak & rotor. Kalau guna traktor Jabatan Pertanian, sewanya lebih kurang RM120-RM180 seekar (bagi bajak & rotor).

9. CARA MENANAM.
Tekan sikit dileher benih tu utk padatkan tanah. Jangan tanam tegak !!! Nanti lambat keluar anak lain.
Sendengkan sikit 45 darjah. Kalau tanam 2 anak benih selubang, sendengkan dengan cara bertentangan.
Cara begini akan mendapatkan rumpun yang besar dan padat! Kalau 3 benih selubang, buat seperti lambang Mercedes dari pandangan atas.

No comments: